Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Θέση / Ταυτότητα

Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας εκτείνεται σε 5.381 τ.χλμ και συνορεύει με τους νομούς Πιερίας και Κοζάνης προς Βορρά, Γρεβενών, Τρικάλων και Καρδίτσας Δυτικά, Φθιώτιδας και Μαγνησίας προς Νότο και βρέχεται στα Ανατολικά, από τα νερά του Αιγαίου σε μήκος 70 περίπου χλμ.

Το έδαφος του νομού κατανέμεται σε πεδινό κατά 48%, ημιορεινό κατά 25% και ορεινό κατά 27%.

Η πεδιάδα της Λάρισας είναι, με γεωλογικούς όρους πολύ νέα. Η λεκάνη διαμορφώθηκε κατά το Μέσο Πλειστόκαινο (πριν από περίπου 210.000-45.000), ενώ το μισό της πεδιάδας σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης παρουσίας σε αυτό κατά τα τελευταία 8.000 χρόνια.


Βουνό

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της μορφολογίας του νομού είναι οι ψηλές οροσειρές στο βόρειο κυρίως τμήμα του. Τα φυσικά όρια του νομού διαμορφώνονται από τα βουνά Καρβούνια, Τίτανον, Όλυμπος, Κάτω Όλυμπος, Όσσα, Μαυροβούνι, Φυλλήιο, Χαλκοδόνιο ή Κυνός Κεφαλαί, Ναρθάκι ή Κασσιδιάρης, Τιτάνιο ή Δοβρούτσι και Οξυά.

Θάλασσα

Στην ανατολική πλευρά του Νομού Λάρισας, συναντούμε το Αιγαίο, είναι μια ακτογραμμή, από τις πιο όμορφες της χώρας μας. Χωρίς ακόμη, την επίδραση του μαζικού τουρισμού, διατηρεί ακόμη τις αξίες που αναζητεί σήμερα ο κάτοικος της πόλης: καθαρή θάλασσα, αλώβητο φυσικό περιβάλλον, πλούσια πολιτισμική παράδοση.

Από το Στόμιο, το Δέλτα του Πηνειού, ως το Πήλιο, ο περιηγητής εντυπωσιάζεται από την πολύκολπη παραλία με θαυμάσιες αμμώδης ακτές, την οργιώδη βλάστηση, τα γάργαρα νερά από τα πολλά ποταμάκια των ανατολικών πηγών του Κισσάβου και του Μαυροβουνιού. Η θέα που έχει ο επισκέπτης προς τη θάλασσά του Αιγαίου και την απέναντι Χαλκιδική είναι μαγευτική.


fus_periv1z fus_periv5 fus_periv6z
oreinoi_ogoi22z oreinoi_ogoi27z paralies6

Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz