Ανακοινώσεις

Μουσεία Νομού

Χάρτης

Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας

8rhsk_mnhmeia_monh_olumpiwtissas_ellassonas
8rhsk_mnhmeia_monh_olumpiwtissas_ellassonas2
8rhsk_mnhmeia_monh_olumpiwtissas_ellassonas3
Αποτελεί το σπουδαιότερο μοναστήρι του νομού και ένα από τα παλιότερα σωζόμενα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλίας. Δεσπόζει πάνω από την πόλη της Ελασσόνας, στο λόφο που ορίζουν οι χείμαρροι Ελασσονίτης και Κουραδιάρης, στο χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Ολοσσόνας.

Ιδρυτές του υπήρξαν οι σεβαστοκράτορες
Κωνσταντίνος και Θεόδωρος (1289-1302) στα τέλη του 13ου αι., στα χρόνια του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου. Αφιερωμένο αρχικά στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, μετονομάστηκε σε Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, όταν μοναχοί που εγκατέλειψαν το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καρυά (Μονή Κανάλων), έφεραν εδώ τη μικρή εικόνα της Παναγίας.

Το καθολικό ανήκει στον σπάνιο τύπο περίστωου τρουλαίου ναού. Χαρακτηριστικός είναι ο πλούσιος κεραμοπλαστικός διάκοσμος εξωτερικά της τετράπλευρης αψίδας του ιερού και ο πλινθόκτιστος τρούλος με τα πολλαπλά επίπεδα και τις επάλληλες τοξωτές οδοντωτές ταινίες. Τόσο η αρχιτεκτονική όσο και η ζωγραφική της Ολυμπιώτισσας εντάσσονται στις καλύτερες δημιουργίες της παλαιολόγειας τέχνης.


Η Μονή
άκμασε και απέκτησε μεγάλη κτηματική περιουσία, την οποία κατοχύρωσε ο Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος με χρυσόβουλο του 1336 και ταυτόχρονα την απάλλασσε από τη φορολογία. Προήγαγε τα γράμματα και απέκτησε σπουδαία βιβλιοθήκη με χειρόγραφα και σπάνια βιβλία. Αριστουργήματα ξυλογλυπτικής αποτελούν το τέμπλο και ο επισκοπικός θρόνος. Μεγάλης σημασίας είναι πλούσια συλλογή οστρακοειδών που διαθέτει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που στεγάζεται στο μοναστήρι.

8rhsk_mnhmeia_monh_olumpiwtissas_ellassonas4 8rhsk_mnhmeia_monh_olumpiwtissas_ellassonas5
Copyright Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Created by itbiz